VİSTANIN 15 EKSİĞİ
1) Çok pahalı
Windows XP Professional kullananları yeni Vista sürümleri içerisinden ancak Vista Ultimate keser. Ve bu işletim sisteminin fiyatı 400 Dolar. Bu rakam, yeni bir bilgisayar parasına denk geliyor. Herkesin bu ücreti ödeyebileceğinden şüphemiz var.
2) Her program çalışmıyor
Şu anda kullandığınız her yazılım, maalesef Windows Vista'da çalışmıyor. Bunun için, yazılım firmalarının yamalarını beklemek zorunda kalacaksınız.
3) Sürücü desteği
Windows Vista'da her ne kadar sürücü derdi olmayacak deseler de bazı donanımların sürücüleri konusunda ciddi sıkıntılar var. En azından ülkemizde en çok kullanılan modemlerden Zoom'un bu sorunu bir süre önce yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Üyelerimizden Undersel-2003'ün şikayetinde ise, en çok tercih edilen telefon markalarından biri olan Nokia'yı en güncel sürücüsüyle tanıtamamış olması ve bunun yanında kullandığı fotoğraf makinası ve gamepadinide tanıtamadığını belirtmesi bizim için yeterli oldu.
4) Performansı yerlerde
Windows sürümleri giderek hantallaşıyor. Kod satırları katlanarak artarken, aynı donanımda yeni sürümü çalıştırmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Yani Windows 95, 11.2 milyon satır program kodu içeriyorken, Windows Vista, 50 milyon satıra çıkmış durumda. Ayrıca yeni arayüzü ve bu arayüzüle birlikte gelen değişiklikler, ekran kartlarını ağlatacak cinsten. Bütün bunları şimdiden biliyor olmamızsa aşağıdaki maddenin doğmasına neden oluyor.
5) Pahalı donanımlar
Windows Vista'yı performanslı çalıştırmak için satın almanız gereken donanımlar, cep yakıyor. Çift çekirdekli bir işlemci, onu destekleyen ana kart, ekran kartı ve RAM derken, bu rakam en az 1000 Dolar'ı buluyor.
6) Güvenlik ellere emanet
Windows Vista'nın en güvenli işletim sistemi olacağı söyleniyordu. Ancak çıkmasına günler kala hacker'lar tarafından kırılması ve çıktığında da yasal olmayan kopyalarının sitelerde dolaşması, kullanıcıların aklında soru işareti bırakıyor.
7) Akıllı olmayan güvenlik
Windows Vista kullanırken, bir yazılım kurmak istediğinizde sizi karşılayacak olan pencereler, her ne kadar sizin güvenliğiniz için hazırlansa da bu durum, zamanla işkence haline geliyor. Microsoft'un kendi yazılımlarını kurmak istediğinizde bile "Emin misiniz? Tehlikeli olabilir!" uyarısı alıyorsunuz.
Değişen arabirim
Windows XP'de alıştığınız arabirim, Vista'da ciddi değişikliklere uğradığından dolayı uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar, zoraki olarak bir süre sonra yerini alışkanlığa bırakıyor. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi beraberinde donanımsal sıkıntılarda getiriyor.
9) Güçlü Alternatifler
Pardus, MAC OS X gibi işletim sistemleri, Windows Vista'nın yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirebiliyorlar. Sadece pazarlama ve tanıtım konusunda yetersiz kalan bu işletim sistemleri, şu anda kullanılan donanımlarla da gayet başarılı çalışıyor. Pardus'un ücretsiz olduğunu hatırlatalım.
10) Microsoft'un yamalı imajı
Zamanında mahkemeler tarafından resmen duyurulan tekelcilik gibi konuların yanı sıra güvenlik açıkları ve yüzlerce MB'lık Service Pack'ler gibi kurulması zorunlu olan yamaları ile kullanıcıları karşısına alan Microsoft, bu imajını hala düzeltemediğinden dolayı kullanıcılar, yeni de olsa bir Microsoft yazılımına güvenmek istemiyorlar. Hele hele açık kaynak kodun adımları büyüyorken.
11) Firewall
Çift taraflı olsa da, ücretsiz firewall yazılımlarından bile kötü olan yeni güvenlik birimi de kullanıcıları zamanla zor duruma ***abilir. Mesela Windows Vista güvenlik duvarının arayüzü ve konfigurasyon seçeneklerinin XP'ye Servis Paketi 2 ile gelen güvenlik duvarından hemen hemen hiçbir farkı bulunmuyor. Bu, Vista'dan daha değişik bir güvenlik duvarı bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.
Ayrıca Vista'nın güvenlik duvarı için genel ve özel profil seçenekleri sizlere ev ya da genel bir ağa bağlarken sadece bir profili seçmenize izin veriyor. Yani maalesef Vista'da sadece bağlantıyı ilk defa kurarken ev ağı ya da genel ağ seçeneğini seçebiliyorsunuz.
Zaten sydney kökenli analist şirketi Hydrasight'ın yöneticisi, güvenlik uzmanı Micheal Warrilow'da tam güvenlik oluşturan bir güvenlik duvarı yazılımının Microsoft'a zor geldiği inancında olduğunu dile getiriyor. Vista ancak güvenlik duvarını destekleyecek olan Windows Defender, yüksek koruma seçenekli Internet Explorer ve gelişmiş Windows Update gibi programların yardımlarıyla daha güvenli bir hal alabiliyor.
12) Geniş bant internet
Windows Vista ile beraber gelen uygulamaların kullanması gereken internet bağlantısı da tıpkı donanım gibi güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde, bu araçlardan tam olarak istifade edilemiyor.
13) Yetersiz kaynak
Windows Vista'nın çıkmasına rağmen henüz piyasada bu işletim sistemini daha iyi kullanmak için kaynak bulunmuyor. Olan kaynaklar da yabancı dildeki Windows Vista kitapları.
14) Uzun süren kurulum
Windows Vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.
15 ) Yamalı Çoraplar
Windows XP'den sonra gelen yamalar Service Pack adı altında toplanmıştı ve an itibarı ile bu, yüzlerce MB'lık dosyalar anl****a geliyor. Windows Vista'nın da daha şimdiden çıkmaya başlayan yamaları, zamanla indirilmesi ve kurulması zor bir hale gelecek
--------------------------------------------------------------------
Windows Vista hakkındaki gerçekler
Vista hakkında söylenen bu sözlerden hangileri gerçek, hangileri yalan?
"Duyduğuma göre Vista'da…" diye başlayan cümleler çok kısa bir süre içinde yeni Vista efsanelerini yaratmaya başladı bile. Özellikle internette çokça dolanmaya başlayan soruları bulup sizler için derledik ve Vista hakkındaki gerçekleri sıraladık.
Efsane 1: Vista için yeni ve çok iyi bir PC gerek
Bunu pek çok yerde duymuşsunuzdur. Hiç şüphesiz bu duruma en çok sevinenler de bilgisayar parçası satan dükkanlar olmuştur. Ancak doğru değil. Vista'yı ortalama bir sisteme problem yaşamadan kurmanız mümkün. Hatta daha da ötesi, bilgisayarınız 3-5 yıl öncesi toplanmış kadar eskiyse bile, şeffaf pencereler gibi özellikler barındıran Aero Glass arayüzü tarzındaki bazı yeniliklerden feragat edip Vista'yı sisteminizde sorunsuz kullanabilirsiniz.
Aero için bilgisayarınızda en az 1 GB RAM ve destekleyen bir ekran kartı olması gerekiyor. Ancak geliştirilmiş güvenlik özellikleri, fonksiyonel arama, temel işlemler gibi sistemin düzgün çalışacağı bir ortamı sağlamanız mümkün.
Vista ekran kartı seçiyor mu?
Bu maddeyle bağlantılı bir diğer efsane de Aero'nun sadece PCI Express destekli ekran kartları tarafından çalıştırılabildiği yönünde. Bu da doğru değil. 256MB'lık standart bir AGP GeForce ile de Vista'yı çalıştırabilirsiniz.
Eğer yeni bir bilgisayar alıyorsanız ve illa içinde Vista da olsun, ama çok para da vermek istemiyorum diyorsanız, 500-600$ civarındaki bir bütçeye, üzerinde Vista Home Premium kurulu bir bilgisayar toplamanız mümkün.
Microsoft en çok Vista'daki güvenlik özellikleri üzerine çalıştığını her seferinde ifade ediyor. Ancak hiçbir işletim sistemi için tam anlamıyla güvenlidir diyemezsiniz. Vista'yı kurmuş olmak, antivirüs, güvenlik duvarı (firewall) veya reklam yazılımlarını engelleyen diğer üçüncü parti güvenlik programlarını kurmayacağınız anl****a gelmemeli.
İşletim sisteminin kodları yeniden yazıldığı için (ve tabii ki bu da bir insan ürünü olduğu için) eski sürümlerdeki açık ve ek***liklerin çoğu giderilmiş olacağı gibi, her zaman olası hatalar veya yeni ek***lerle de karşılaşabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
Yeni yamalar çıkabilir
Aslına bakarsanız Microsoft ilk kritik güvenlik güncellemesini de bir yıl kadar önce Vista daha Beta aşamasındayken çıkarmıştı bile. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde de güvenlik açıklarıyla ilgili güncelleme ve yamaların çıkması doğal bir süreç. Kayıtlı Vista kullanıcılarının bu paketler çıktığında internetten indirip sistemlerini yenilemeleri gerekiyor.
Bir önceki maddeye diğer taraftan bakıldığındaysa bazı kişilerin Vista için "O kadar da iyi değil, XP'deki Service Pack 2 bile daha güvenlidir" söylemleri de gerçeği yansıtmıyor.
Güvenlik paketleri ve güncellemelerle donatılmış bir XP elbette kutusundan çıkmış ilk halinden çok daha güvenli. Ancak Vista da boş değil ve önceki sürümlere nazaran pek çok güvenlik geliştirilmesiyle birlikte geliyor.
Neler yeni?
Daha önce de Chip Online sayfalarında içeriğine yer verdiğimiz Windows Firewall getirilen en önemli değişiklik.
Enterprise ve Ultimate sürümlerinde yer alan BitLocker sürücü şifreleme sistemi, Windows Service Hardening, ağ erişim korumaları, kullanıcı hesapları kontrolü ve sistem yöneticisinin kullanıcı hesapları üzerinde yapabildiği kısıtlamalar gibi pek çok yenilikten söz edilebilir.
Bir işletim sistemi hakkındaki ilk izlenimleriniz, tıpkı yeni birisiyle tanıştığınızda olduğu gibi görünümle alakalıdır. Vista'nın görünümü de çoğu kullanıcı için gerçekten etkileyici bir değişikliğe sahip. Şeffaf pencereler, üç boyutlu animasyonlar ve diğer görsel efektler size yeni ve alışması birkaç gün gerektiren bir görsellik sunuyor.
Kullanışlılık ön planda
Ancak Vista'daki değişiklikler sadece şirin bir arayüz oluşturulmasından çok daha öte. Daha önce bahsettiğimiz güvenlik özelliklerinin yanında, kullanışlılık ve ek özelliklere de yer veriliyor. Örneğin:
-Arama yeteneği geliştirilmiş. Anlık arama özelliği sayesinde kelimeyi yazmaya başladığınızda ilgili doküman, program veya diğer nesneleri ve hatta çalışmakta olan uygulamaları Başlat menüsünden kolaylıkla bulabiliyorsunuz.
-Daha önceki Windows'larda bulunmayan ve ek programlar kurmanızı gerektiren işlemler için yeni ve tümleşik programlar da mevcut. Bunların arasında Windows Calendar, Windows Contacts, Windows Mail gibi öne çıkan isimler ofis programları kurmanızı bir şart olmaktan çıkarıyor. Snipping Tool ekran görüntüsü almanızı kolaylaştırırken yeni oyunların hoş arayüzleriyle iyi vakit geçirebilirsiniz.
-Eski sürümlerde de yer alan CD/DVD yazma işlemleri gibi pek çok işlemin geliştirilmiş özelliklere sahip yeni programları da Vista'da yer alıyor.
-Windows Explorer penceresi daha etkin hale getirilmiş. Artık dosyaların içeriğini önizleme aracı sayesinde dosyayı açmaya gerek kalmadan görebiliyorsunuz.
-Windows Explorer'da klasör değiştirmek gibi işlemler de adres satırındaki isimlerin tıklanabilir hale getirilmesiyle artık daha kolay.
-Eskiden birkaç dosyayı seçmek için Ctrl tuşuna basmanız gerekiyordu. Artık işaretleme kutucukları sayesinde birden fazla seçim yapmanız oldukça basit.
-Bir dosya ismi değiştirmek istediğinizde (uzantıları gizle seçeneği aktif değilse) eskiden dosya uzantısını da yazmak zorunda kalıyordunuz. Bu işkenceye de Vista ile son veriliyor ve sadece isim değiştirilebiliyor.
Bunlar ilk bakışta akla gelen ve kullanım kolaylığı sağlayan birkaç özellik. Vista'da bunlardan biraz daha fazlasıyla karşılaşacaksınız.
Eğer sisteme Vista kurduysanız başka bir işletim sistemi daha kuramazsınız ifadesi de bir diğer büyük yalan.
Birden fazla işletim sistemini istediğiniz gibi kurabilirsiniz. Hatta aynı makinede hem XP hem de Vista bile yer alabilir. Açılışta siyah ekranda hangi sistemi kullanacağınızı seçip yolunuza devam ediyorsunuz.
Ancak bir de şu gerçek var. Sistem konfigürasyonlarını ayarlayabildiğiniz pencerede sadece Vista gösteriliyor olacak. Bu pencereye Başlat menüsünden Çalıştır komutuna msconfig yazarak erişebiliyorsunuz.
Boot Configuration Data
Bilgisayarın açılışındaki birtakım işlemlere müdahale edebildiğiniz boot.ini dosyası Vista'da, eskiden XP'de olduğu gibi bu pencere üzerinden doğrudan erişilebilir halde değil. Boot seçenekleri artık Boot Configuration Data adı verilen ve Windows Boot Manager tarafından yürütülen bir alanda yer alıyor. Bu aracı kullanmak için Bcdedit.exe dosyasında değişiklik yapabilirsiniz.